Europa Zachodnia: prymus w ułatwianiu odzyskiwania należności

01.02.2018

• Euler Hermes przygotował analizę "Zestawienie procedur windykacyjnych i porównanie ich skuteczności na poszczególnych rynkach w 2018r”, która może być wsparciem przy podejmowaniu decyzji o kierunkach ekspansji handlowej za granicą.
  • Europa Zachodnia stanowi przykład dla reszty świata jak skutecznie uregulować odzyskiwanie należności, przy czym Szwecja, Niemcy i Irlandia zaliczają się do najmniej skomplikowanych krajów pod względem windykacji długów.
  • Na przeciwległym krańcu skali znajdują się: Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Malezja, jako trzy najbardziej skomplikowane pod względem windykacji należności rynki.

Email-signature-banner_PL_01a.jpg

PARYŻ – Warszawa – 1.02.2018 r. – Analiza Euler Hermes "Zestawienie procedur windykacyjnych i porównanie ich skuteczności na poszczególnych rynkach w 2018r” ma na celu zmierzenie stopnia złożoności procedur windykacji należności z zagranicy w każdym z 50 uwzględnionych krajów. Analizie poddano trzy główne czynniki: lokalne praktyki płatnicze, lokalne postępowania sądowe i lokalne postępowania upadłościowe. W związku z tym wspomniana analiza dostarcza prostej i porównywalnej oceny postępowań windykacyjnych w każdym kraju, pomagając tym samym w podejmowaniu decyzji i zarządzaniu prowadzonymi działaniami przez prowadzących handel poza granicami swojego kraju.

Kraje Europy Zachodniej na czele stawki

Podczas gdy globalna średnia wynosi 51 w skali 0-100, co świadczy o wysokim poziomie złożoności kolekcji na całym świecie, bardzo wysoki poziom złożoności procedur windykacyjnych na całym świecie, Europa Zachodnia wyróżnia się pod względem ułatwiania życia firm próbujących odzyskać należności.
Wiodącą pozycję zajmują Szwecja, Niemcy i Irlandia, zaliczając się do najmniej złożonych krajów z odpowiednimi ocenami 30, 30 i 31. Szwecja i Niemcy naprawdę mogą służyć za wzór, będąc krajami o najniższym stopniu złożoności lokalnych praktyk płatniczych, lokalnych postępowań sądowych i lokalnych postępowań upadłościowych.
Europa Zachodnia to region charakteryzujący się również największą liczbą i udziałem krajów o jedynie "zauważalnej" (najniższy stopień w skali) złożoności procedur windykacyjnych (uszeregowano je wg. rosnącej kolejności skomplikowania: zauważalne, wysokie, bardzo wysokie, dotkliwe). W 14 na 16 krajów regionu poziom skomplikowania procedur windykacyjnych jest najmniejszy, wyjątkiem są Grecja i Włochy (w obydwu poziom złożoności działań windykacyjnych oceniany jest jako bardzo wysoki).

Bliski Wschód w ogonie

Bliski Wschód znajduje się na przeciwległym krańcu skali, przy czym pozycję najbardziej skomplikowanych krajów pod względem windykacji długów zajmują Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Złożoność procedur windykacji długów z zagranicy w Arabii Saudyjskiej składa się na wynik aż 94 punktów (na 100 możliwych), będąc tym samym trzykrotnie bardziej skomplikowana niż w Szwecji.
Region Azji i Pacyfiku nie jest daleko z przodu, to tam mamy do czynienia z największą liczbą krajów o wysokim stopniu złożoności działań windykacji zagranicznej, wspominając tylko Malezję (tuż za wspomnianymi Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi), Chiny i Indonezję.

Zawiłości i pułapki procedur windykacyjnych wszędzie mają miejsce

Raport Euler Hermes pokazuje również, że największe gospodarki, najbardziej dynamiczne rynki i mniej podatne na zagrożenia kraje niekoniecznie automatycznie charakteryzować się muszą bardziej sprzyjającym otoczeniem biznesowym. Zawiłości i pułapki procedur windykacyjnych istnieją we wszystkich krajach, nawet w Szwecji. Złożoność procedur międzynarodowej windykacji należności handlowych zależy od wielu różnych zmiennych. Na poziomie globalnym wydaje się, że kluczowym czynnikiem warunkującym złożoność postepowań windykacyjnych są lokalne postępowania upadłościowe, które nie zawsze są skuteczne, m.in. z powodu. uwzględniania (lub nie) zasady pierwszeństwa i możliwość anulowania wcześniejszych transakcji.

„Kluczowa zasada mająca zastosowanie przy windykacji długów jest następująca: im dłuższy okres oczekiwania (z jej rozpoczęciem), tym większa złożoność i większe ryzyko niepowodzenia prowadzonych działań. Dlatego chcemy pomagać naszym klientom w podejmowaniu właściwych decyzji we właściwym czasie. Rating procedur windykacyjnych i porównanie ich skuteczności na poszczególnych rynkach w 2018r zapewniają przedsiębiorcom prostą ocenę procedur windykacyjnych w każdym kraju, wspierając naszych klientów w dostarczaniu kluczowych informacji tam, gdzie i kiedy tego chcą" - powiedziała Jennifer Baert, dyrektor ds. windykacji w grupie Euler Hermes.

Polscy eksporterzy mogą skorzystać na relatywnym nieskomplikowaniu i skuteczności windykacji w Europie Zachodniej

Paul Flanagan, prezes TU Euler Hermes SA ocenia: Polscy przedsiębiorcy - tak jak i cała gospodarka korzystają na silnych więziach gospodarczych z Europą Zachodnią: wzrostowi gospodarczemu i popytowi stamtąd na polskie produkty towarzyszy jedna z najlepszych na tle ogólnoświatowym dyscyplina płatnicza i skuteczność w odzyskiwaniu należności. Warto pamiętać, że pomimo jednego obszaru gospodarczego, w UE na każdym rynku występują lokalne różnice w kwestiach zarówno prawnych, jak i praktyki biznesowej. Warto je znać lub polegać na specjalistach w tym zakresie, aby mieć największą szansę na skuteczne odzyskanie należności – nic nie dzieje się w tym względzie “z urzędu”. Nieświadomy tego eksporter może znaleźć się na końcu kolejki oczekujących na swoje pieniądze nawet na najbezpieczniejszym z pozoru rynku…

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 5.900 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2016 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2016 roku 883 mld €..