Uproszczone wezwanie do sprzedaży akcji Euler Hermes

27.11.2017

Nie do dystrybucji w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Japonii, Australii, Afryce Południowej lub Włoszech. Niniejszy komunikat prasowy nie stanowi oferty zakupu papierów wartościowych.

PARYŻ – 27 Listopada 2017

W dniu 26 listopada 2017 r.  została zwołana Rada Nadzorcza Euler Hermes w celu dokonania przeglądu oferty uproszczonego wezwania do sprzedaży (nazywanej dalej "Ofertą"), którą Allianz, akcjonariusz większościowy, zamierza złożyć po cenie 122 euro za akcję Euler Hermes.

Rada Nadzorcza podczas swojego posiedzenia z zadowoleniem przyjęła zasady oferty Allianz. Jak zauważono:

• cena zaproponowana przez Allianz zapewni płynność finansową akcjonariuszom mniejszościowym zgodnie z warunkami oznaczającymi premię w wysokości 20,7% powyżej ostatniej ceny zamknięcia Euler Hermes  oraz 22,9%, 22,2% i 30,8% powyżej średniego kursu z okresu trzech, sześciu i dwunastu miesięcy , a także przekracza ceny docelowe analityków zajmujących się wyceną spółki;
  • Allianz zapewnił już sobie zakup 11,34% kapitału zakładowego Euler Hermes po tej samej cenie wynoszącej 122 euro za akcję Euler Hermes w drodze umów zakupu udziałów zawartych w dniu 24 listopada 2017 roku;
  • Oferta nie wpłynie na skład Rady Nadzorczej Euler Hermes ani na jej strategię i model działania poza zwykłym tokiem działań biznesowych.

Rada Nadzorcza Euler Hermes w drodze jednogłośnego głosowania niezależnych członków postanowiła powołać Finexsi, reprezentowaną przez Oliviera Péronneta, jako niezależnego eksperta, w celu sporządzenia sprawozdania dotyczącego warunków finansowych Oferty i przymusowego wykupu, do jakiego może dojść zgodnie z artykułem 261-1 i nast. Regulaminu Ogólnego „Autorité des marchés financiers” AMF (przyp. - regulator rynku finansowego we Francji, gdzie notowany jest Euler Hermes).

Ponadto Rada Nadzorcza podjęła decyzję o powołaniu ad hoc komitetu składającego się z trzech niezależnych członków Rady Nadzorczej. Zadaniem podkomitetu będzie monitorowanie misji niezależnego eksperta oraz wydawanie rekomendacji dla Rady Nadzorczej w sprawie Oferty.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami Rada Nadzorcza, po zapoznaniu się z raportem niezależnego eksperta i rekomendacją wydaną przez komitet ad hoc, odbędzie ponowne posiedzenie w celu wydania formalnej opinii ("avis motivé") w sprawie Oferty. Taka formalna opinia mogłaby zostać wydana w ostatnich dniach grudnia 2017 r.

Euler Hermes zorganizował konferencję telefoniczną na temat Oferty dla analityków o godzinie 10.00 w Paryżu.

Zastrzeżenie:

Niniejsza informacja prasowa nie stanowi oferty zakupu papierów wartościowych. Oferta zostanie złożona wyłącznie na podstawie dokumentacji ofertowej, która będzie zawierała pełne warunki oferty. Dokumentacja oferty zostanie poddana przeglądowi przez AMF, a oferta zostanie otwarta dopiero po zatwierdzeniu jej przez AMF. Wszelkie decyzje dotyczące oferty należy podejmować wyłącznie na podstawie informacji zawartych w takiej dokumentacji oferty.

Niniejsza informacja  prasowa została przygotowany wyłącznie w celach informacyjnych. Rozpowszechnianie niniejszego komunikatu prasowego, oferty i jej przyjęcia mogą podlegać szczególnym przepisom lub ograniczeniom w niektórych krajach. Oferta nie jest skierowana do osób podlegających takim ograniczeniom, ani bezpośrednio, ani pośrednio, i nie może być w żaden sposób przyjęta z kraju, w którym oferta podlegałaby takim ograniczeniom. W związku z tym osoby będące w posiadaniu niniejszego komunikatu prasowego będą powinny sprawdzić ewentualne ograniczenia lokalne i stosować się do nich.

Euler Hermes wyklucza wszelką odpowiedzialność w przypadku jakiegokolwiek naruszenia obowiązujących ograniczeń prawnych przez jakąkolwiek osobę.

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 5.900 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2016 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2016 roku 883 mld €..