Turcja - Oczekiwany silny wzrost gospodarczy w 2017 r.

24.11.2017

• PKB Turcji wzrośnie do 5,2% w 2017 r., a następnie spowolni do +3,5% w 2018 r.
  • Liczba niewypłacalności w Turcji nadal rośnie (+4%)
  • Dobre perspektywy eksportowe dla tureckich przedsiębiorstw

ISTANBUŁ, Listopad 2017: oczekuje się, że wzrost PKB w Turcji podskoczy do +5,2% w 2017 roku, dzięki wysokim wydatkom publicznym i inwestycjom oraz odbiciu eksportu. W 2018 r. Euler Hermes spodziewa się stonowania tempa wzrostu PKB do +3,5%.
Zachowania płatnicze między przedsiębiorstwami nadal stale się pogarszają. W 2016 r. firmy tureckie regulowały należności średnio 15 dni później niż w 2007 r. i 16 dni później niż średnia światowa ( wynosząca 64 dni w 2016 r.). W sektorze budowlanym, nowoczesnych technologii, papierniczym, farmaceutycznym i maszynowym firmy oczekują na zapłatę ponad trzy miesiące. Ta negatywna tendencja znajduje odzwierciedlenie również w przypadku niewypłacalności tureckich przedsiębiorstw, których liczba w 2017 r. ma wzrosnąć o 4%, osiągając poziom 12 800 przypadków. Spadek liczby niewypłacalności spodziewany jest dopiero w 2018 r. (-4%), ale nadal będzie on o 30% wyższy niż 10 lat temu.

- Produkcja przemysłowa w dalszym ciągu wzrasta i zapewnia gospodarce solidne perspektywy. Niemniej jednak w najbliższym czasie nie przewiduje się dalszego przyspieszenia. Wzrost eksportu pozostanie na stabilnym poziomie, podczas gdy inflacja utrzyma się na poziomie dwucyfrowym do końca 2017 r., a następnie nieznacznie zmniejszy się do średnio 9% w 2018 roku – powiedział Özlem Özüner, Dyrektor Naczelny Euler Hermes Turcja.

Eksport będzie kontynuował ożywienie, jego wzrost w 2017 i 2018r. przełoży się na dodatkowe transakcje o wartości +16 mld USD. Największy potencjał w tym względzie mają sektory: włókienniczy, maszynowy, chemiczny, motoryzacyjny i rolno-spożywczy. Będą one czerpać korzyści z ożywienia na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i w Europie.

Deficyt na rachunku obrotów bieżących pozostanie piętą achillesową Turcji: wysokie deficyty na rachunku obrotów bieżących, w dużej mierze finansowane poprzez nowe krótkoterminowe zadłużenie zagraniczne są zagrożeniem już od dłuższego czasu. Powiększa się on coraz bardziej: z -3,8 % PKB w 2016 r. do prawie -5% w 2017 r., a w 2018 r. utrzyma się powyżej -4 % PKB.

- Perspektywy gospodarcze na rok 2018 są obiecujące jako efekt zmniejszenia niepewności politycznej, wzrostu zatrudnienia i optymistycznych perspektyw inwestycyjnych wynikających z rosnącego wykorzystania mocy produkcyjnych. Normalizacja polityki monetarnej najprawdopodobniej nie osłabi dynamiki wzrostu gospodarczego – powiedział Ludovic Subran, Kierownik Badań Makroekonomicznych w Allianz i Główny Ekonomista w Euler Hermes, podczas czwartego szczytu „Międzynarodowego Obserwatorium Handlu Euler Hermes” w Stambule.

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 5.900 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2016 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2016 roku 883 mld €..