Euler Hermes powołał szefa działów odszkodowań i windykacji w Polsce

13.10.2017

​Euler Hermes, wiodący światowy ubezpieczyciel należności handlowych, ogłasza nominację na członka wyższej kadry kierowniczej w Polsce. Krzysztof Rzepka został powołany na Dyrektora Zarządzającego Biurem Windykacji i Likwidacji Szkód. Na tym stanowisku, będzie odpowiadał za wszystkie aspekty działalności Euler Hermes w Polsce związane z odszkodowaniami oraz windykacją.

Krzysztof Rzepka dołączył do Euler Hermes w sierpniu 2009 roku jako Zastępca Dyrektora Generalnego i Dyrektor Finansowy w polskiej spółce windykacyjnej. Od 2004 roku jest on członkiem ACCA, a od 2008 roku ma uprawnienia biegłego rewidenta (PCA). Ukończył Wydział Finansów i Bankowości Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz jest absolwentem studiów podyplomowych na kierunku ubezpieczeń Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Pracując w warszawskim biurze Euler Hermes, Krzysztof Rzepka będzie raportował do Tomasza Starusa, Członka Zarządu Euler Hermes w Polsce, który powiedział: "Dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu Krzysztof jest cennym uzupełnieniem naszej kadry kierowniczej w sytuacji, gdy łączymy procesy odszkodowawcze i windykacyjne, aby zapewnić szybszą i skuteczniejszą obsługę klientów. Opierając się na swoim bogatym doświadczeniu, w tych kluczowych obszarach oraz na swojej rozległej wiedzy o uwarunkowaniach lokalnych, Krzysztof będzie przeprowadzał zmiany, które mają za cel wzmocnić naszą działalność w zakresie odszkodowań i windykacji należności. Wdrażane zmiany nie będą miały wpływu na inne podmioty w naszej strukturze biznesowej, ani na poszczególne linie oferowanych produktów, a połączenie tych kluczowych procesów pozwoli nam uprościć procedury oraz skrócić czas potrzebny na zwrot odzyskanych należności i wypłatę odszkodowań".

Na dzień 29 grudnia 2017 planowane jest połączenie polskich spółek Euler Hermes Services Polska sp. z o.o. (podmiot przejmowany) ze spółką Euler Hermes Collections sp. z o.o. (podmiot przejmujący). Cały proces zostanie przeprowadzony w oparciu o uregulowania Kodeksu spółek handlowych (art 492§1) w drodze przeniesienia majątku spółki przejmowanej na spółkę przejmującą.

Z dniem połączenia spółka Euler Hermes Collections sp. z o.o. z mocy prawa wstąpi we wszystkie prawa i obowiązki spółki Euler Hermes Services Polska sp. z o.o. i będzie kontynuować działalność prowadzoną dotychczas przez spółkę Euler Hermes Services Polska sp. z o.o.

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 5.900 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2016 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2016 roku 883 mld €..