Euler Hermes wspiera ekspansję grupy TORPOL w Norwegii

16.03.2017

WARSZAWA – 16 MARCA 2017 -- Euler Hermes udzielił gwarancji kontraktowych spółkom Torpol SA i Torpol Norge SA wyspecjalizowanym w infrastrukturze transportowej, aby wesprzeć ich ekspansję na norweskim rynku budowlanym. Warta 18 milionów norweskich koron gwarancja (2 miliony euro) podnosi łączny dotychczasowy limit gwarancji kontraktowych i zabezpieczeń udzielonych przez Euler Hermes na rzecz Grupy Torpol do ponad 48 milionów złotych (11 milionów euro).

Gwarancje Euler Hermes zapewniają grupie Torpol zabezpieczenia wymagane w postępowaniach przetargowych oraz przy realizacji kontraktów budowlanych.

- Współpracujemy z grupą TORPOL na rynku krajowym, stąd nie mieliśmy wątpliwości, iż wykorzystując nasze rozwiązania możemy wesprzeć rozwój firmy na kolejnym rynku mówi Andrzej Puta, Dyrektor Biura Gwarancji Ubezpieczeniowych w Euler Hermes. Często zapewniamy podobne wsparcie polskim firmom chcącym wejść na nowe rynki, na których nie mają jeszcze zbudowanej pozycji i renomy. Nasz gwarancje są dla nich często jedyną możliwością uzyskania lokalnie akceptowalnych zabezpieczeń wymaganych w kontraktach. Jako część Grupy Allianz i globalnej sieci Euler Hermes oraz wiodące w Polsce towarzystwo ubezpieczeń należności, jesteśmy w stanie oferować międzynarodowe zabezpieczenia dostosowane do lokalnego prawa i standardów, zgodne z lokalnymi wzorami i terminologią oraz uwzględniające lokalną specyfikę biznesową.

Michał Ulatowski, Wiceprezes Zarządu Torpol SA dodaje: „Euler Hermes jest wieloletnim partnerem Grupy Torpol w zakresie wsparcia projektów inwestycyjnych i budowlanych realizowanych przez spółki z Grupy. Współpraca z Euler Hermes zaowocowała dotychczas wieloma wspólnymi projektami, w tym w szczególności wsparciem ekspansji Grupy Torpol, na bardzo wymagającym rynku norweskim. Euler Hermes wykazał się znajomością uwarunkowań rynków zarówno polskiego, jak i norweskiego, co w połączeniu z doskonałym zrozumieniem potrzeb Klientów oraz profesjonalnym podejściem do negocjacji pozwoliło na osiągnięcie wspólnych sukcesów.”

Gwarancje udzielane przez Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes są niezbędnymi zabezpieczeniami, które mogą stać się punktem wyjścia dla owocnej i długoletniej współpracy. Gwarancje ubezpieczeniowe są zasadniczą formą zabezpieczenia krajowych i międzynarodowych kontraktów w budownictwie, zaopatrzeniu i przemyśle. Mogą być także alternatywą dla gwarancji bankowych. W ramach gwarancji Euler Hermes przyjmuje na siebie odpowiedzialność wobec osób trzecich, że firma wypełni różnego typu zobowiązania kontraktowe. Gwarancje ubezpieczeniowe wpływają na płynność finansową firmy, pomagając jej uwolnić dodatkowe środki na finansowanie nowego biznesu oraz przedłożenia niezbędnych zabezpieczeń kontraktorom. Ponieważ Euler Hermes jest globalnym i całkowicie niezależnym wystawcą gwarancji i zabezpieczeń, są one powszechnie akceptowane, zarówno przez instytucje publiczne jak i biznesowe na całym świecie, na równi z gwarancjami wystawianymi przez duże banki. Wiedza firmy i znajomość wielu branż pozwala Euler Hermes dostarczać klientom indywidualnie dopasowane rozwiązania gwarancyjne.

MultiAN

***

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 6.000 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2015 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2015 roku 890 mld €.