Maciej Harczuk w zarządzie Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes SA

07.02.2017
Maciej Harczuk

WARSZAWA, 7 luty 2017 – Rada Nadzorcza Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes SA z dniem 3 lutego 2017 roku powołała Macieja Harczuka na stanowisko Członka Zarządu

Maciej Harczuk będzie odpowiedzialny za procesy sprzedaży wszystkich spółek Euler Hermes w Polsce, w szczególności dystrybucję i marketing produktów ubezpieczeniowych oraz relacje z agentami i brokerami ubezpieczeniowymi. W ramach grupy Euler Hermes, Maciej Harczuk jest także Członkiem Zarządu Euler Hermes Services Polska Sp. z o.o. oraz jako CEO kontynuuje zarządzanie spółką Euler Hermes Collections Sp. z o.o.

Maciej Harczuk w grupie Euler Hermes, pracuje od ponad 14 lat. Ostatnio odpowiedzialny był za rozwój od strony operacyjnej, ale też komercyjnej produktów związanych z rynkiem informacji gospodarczej oraz rozliczeń finansowych pomiędzy przedsiębiorstwami. Poprzednio pracował w firmie Dun & Bradstreet Poland Sp. z o.o. na stanowisku Operations Manager ds. raportów kredytowych i windykacji. W Euler Hermes stworzył od podstaw Program Analiz Branżowych oraz wywiadownię gospodarczą. Wchodząc do Zarządu Euler Hermes Collections, a następnie zostając jej Prezesem w 2010 roku przejął odpowiedzialność za rozwój także drugiej obok informacji gospodarczej linii biznesowej – windykacji należności. Pod jego kierownictwem firma osiągnęła pozycję największej i jednej z najskuteczniejszych firm windykacji biznesowej w Polsce. Jego doświadczenie wykorzystywane było także za granicą – Maciej Harczuk był m.in. członkiem zarządów spółek windykacyjnych Euler Hermes w Stanach Zjednoczonych oraz w Niemczech.

Maciej Harczuk jest absolwentem Uczelni Łazarskiego a także Uniwersytetu Ekonomicznego
w Poznaniu i Uniwersytetu Warszawskiego na kierunkach ekonomia, ubezpieczenia handlowe oraz psychologia i zarządzanie zasobami ludzkimi.

MultiAN

***

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 6.000 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2015 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,6 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2015 roku 890 mld €.