Zmiany w ocenie ryzyka na świecie Q1 2016: więcej tych na gorsze, niż tych na lepsze

08.04.2016

Jak w każdym kwartale zespół analiz ekonomicznych Euler Hermes  przygotował dla Państwa aktualną mapę ryzyka handlowego na świecie.

Zmiany na mapie odpowiadają na zasadnicze pytanie: które kraje osiągają dobre wyniki w zmniejszaniu ryzyka braku zapłaty, a w których firmy oblewają ten test.

Country Risk Ratings Q1 2016.png

Czwórka notująca poprawę to m.in. Grecja, natomiast szóstka zbierająca niższe oceny to kraje spoza Europy – m.in. RPA i Brazylia.

Ale te zmiany to nie wszystko – brak zmiany oceny całościowego ryzyka nie oznacza tego, iż nie dostrzegamy mniejszych zmian w poszczególnych obszarach ryzyka, z którym mają do czynienia przedsiębiorcy. Dajemy więc także do Państwa dyspozycji dostęp do ocen 97 krajów, z czego 27 było od nowa opracowane na koniec I kwartału.

Sector Risk map.png

Zaktualizowaliśmy także szczegółową ocenę ryzyka dla poszczególnych branż. Jak zawsze mają Państwo możliwość zapoznania się zarówno ze zmianami na poszczególnych rynkach – które branże w poszczególnych krajach rokują wyraźnie lepiej (22 przypadki w skali świata), a w których widać oznaki kryzysu (analogicznie – 70). Przedstawiamy również skumulowaną ocenę – perspektywy największych branż w skali światowej.

e-mail: grzegorz.blachnio@eulerhermes.com

MultiAN
e-mail: artur.niewrzedowski@multian.pl

Euler Hermes to światowy lider na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Posiadająca ponad 100 lat doświadczenia firma oferuje klientom z sektora business-to-business (B2B) usługi finansowe, wspierające zarządzanie środkami pieniężnymi i należnościami. Sieć wywiadowni gospodarczych śledzi i analizuje codzienne zmiany wypłacalności małych, średnich oraz międzynarodowych firm działających na rynkach odpowiadających za 92% światowego PKB. Firma posiada siedzibę główną w Paryżu i działa w ponad 50 krajach, gdzie zatrudnia ponad 6.000 pracowników. Euler Hermes jest spółką zależną Allianz, notowaną na giełdzie Euronext Paris (ELE.PA) oraz posiadającą rating AA- przyznany przez Standard & Poor’s oraz Dagong Europe. W 2014 roku skonsolidowane obroty firmy wyniosły 2,5 mld €, ubezpieczyła ona na całym świecie transakcje biznesowe o wartości wynoszącej na koniec 2014 roku 860 mld €. W celu uzyskania dalszych informacji zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej: www.eulerhermes.com, LinkedIn lub Twitter @eulerhermes.