Współpraca Euler Hermes i HSBC

13.05.2013
Euler Hermes został wyłącznym dostawcą usług ubezpieczenia należności dla klientów HSBC Commercial Banking. Współpraca pomiędzy wiodącym ubezpieczycielem a bankiem HSBC ma zapewnić ochronę przedsiębiorcom w niekorzystnych warunkach gospodarczych, które przekładają się na wzrost liczby upadłości korporacyjnych.

Euler Hermes i HSBC zawarły globalną umowę o współpracy w zakresie ubezpieczenia należności

Dzięki zawartej umowie o globalnej dystrybucji klienci HSBC prowadzący transakcje na zasadach kredytu kupieckiego uzyskają korzystny dostęp do oferty Euler Hermes, światowego lidera branży ubezpieczeń należności. Dzięki ubezpieczeniu, zarówno spółki posiadające grono sprawdzonych odbiorców, jak i te poszukujące nowych kontrahentów, zyskują gwarancję utrzymania płynności finansowej, co jest szczególnie ważne w obliczu prognozowanego na ten rok, 8-procentowanego1 wzrostu liczby upadłości.

– Umowa pomiędzy Euler Hermes a HSBC to pierwsze tego rodzaju partnerstwo na rynku ubezpieczeń należności realizowane na tak wielką skalę – mówi Wilfried Verstraete, Prezes Zarządu Euler Hermes. – Pomiędzy naszymi spółkami istnieje wyraźna synergia biznesowa. Wzrost zapotrzebowania na ubezpieczenie należności handlowych wynika ze zwiększonego ryzyka branżowego i geograficznego oraz faktu, iż obecnie ponad 80%2 transakcji prowadzonych jest na zasadach kredytu kupieckiego. Dzięki zawartej umowie klienci HSBC uzyskują podwójną korzyść wynikającą z połączenia wiodącej pozycji Euler Hermes na światowym rynku ubezpieczeń i lokalnego doświadczenia naszego partnera.

Euler Hermes pomaga ubezpieczonym spółkom w nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji handlowych – poczynając od wstępnej weryfikacji wiarygodności kontrahenta przy pomocy bazy danych obejmującej ponad 40 milionów przedsiębiorstw, aż po szybką wypłatę odszkodowania w razie potwierdzonej niewypłacalności dłużnika. Przez cały okres obowiązywania polisy ryzyko niewypłacalności kontrahenta jest uważnie monitorowane, zarówno na rynkach rozwiniętych, jak i wschodzących.

– Nasi klienci doceniają zalety ubezpieczenia należności, gdyż ułatwia ono działalność handlową, zwiększając ich poczucie bezpieczeństwa, a także chroni ich przed niespodziewanymi wahaniami płynności – zauważa Mark Hussein, globalny dyrektor ds. ubezpieczeń handlowych i inwestycji w HSBC. – Produkt ten doskonale uzupełnia naszą ofertę rozwiązań z zakresu finansowania handlu i należności. Jesteśmy szczęśliwi, że możemy pogłębić współpracę z Euler Hermes w okresie, w którym przedsiębiorcy szczególnie mocno odczuwają potrzebę bezpieczeństwa finansowego.
HSBC i Euler Hermes, spółka należąca do grupy Allianz SE, są partnerami strategicznymi w Brazylii, Meksyku, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Stanach Zjednoczonych od 2008 roku. W ostatnim czasie partnerzy podjęli również współpracę w Hongkongu i Wielkiej Brytanii.
– HSBC wybrał Euler Hermes na swojego globalnego partnera ze względu na naszą wiodącą pozycję rynkową, sprawdzoną ofertę doskonałej jakości produktów i usług oraz wysoki poziom obsługi klienta, a także stabilną pozycję finansową3, gwarantowaną przez całą grupę Allianz – wyjaśnia Wilfried Verstraete.

__________
1 Źródło: Euler Hermes. Po wzroście o 1% w 2012 r.
2 Źródło : HSBC
3 Euler Hermes posiada rating AA- nadany przez agencję Standard & Poor’s