Euler Hermes zwiększa udziały w izraelskim ubezpieczycielu należności ICIC do 50 procent

06.05.2013
​Euler Hermes światowy lider w dziedzinie ubezpieczenia należności, zwiększy udziały w wiodącym izraelskim ubezpieczycielu, ICIC, z 33% nabytych w 2007 r. do 50%. Nastąpi to po wprowadzeniu zmian regulacyjnych, spodziewanych wiosną tego roku. Pozostałe 50% udziałów należeć będzie do lokalnego partnera Euler Hermes, Harel Insurance Investment & Financial Services Ltd.

„Współpraca Euler Hermes z ICIC trwająca od 2007 roku układa się znakomicie, czego odzwierciedlenie stanowią znakomite wyniki biznesowe ICIC” – stwierdził Wilfried Verstraete, Prezes Zarządu Grupy Euler Hermes. „Zwiększenie ilości posiadanych udziałów do 50% jest zgodne z naszą strategią rozwoju dla krajów śródziemnomorskich. „Dzięki globalnej znajomości rynku chcemy w dalszym ciągu udzielać jak największego wsparcia naszym izraelskim klientom – wyraźnie zorientowanym na działalność eksportową”.

W latach 2007-2012 obroty ICIC wzrosły z 16 do 28 milionów euro (z 20,9 do 36,5 miliona USD).

„Zwiększenie udziałów Euler Hermes w ICIC dodatkowo wzmocni naszą pozycję na izraelskim rynku ubezpieczeń kredytu kupieckiego, zarówno w obrocie krajowym jak i w eksporcie” – potwierdził David Milgrom, dyrektor generalny ICIC. „Globalne doświadczenie Euler Hermes w ubezpieczeniu należności i bogate doświadczenie Harel’s jako drugiego co do wielkości ubezpieczyciela w Izraelu zapewnia ICIC silnych partnerów, mogących wesprzeć naszych klientów w ich rozwoju”.

Mimo niestabilnych globalnych warunków gospodarczych, Euler Hermes prognozuje wzrost gospodarczy w Izraelu na poziomie 2,7% w roku 2013 i 4,5% w roku 2014, dzięki dynamicznemu sektorowi nowych technologii (najwyższy na świecie odsetek wydatków na badania i rozwój w wysokości 4% PKB) oraz inwestycjom w przybrzeżno morskie złoża gazu.

Firma ICIC, założona w 1957 roku, ma siedzibę w Tel Awiwie i zatrudnia 55 osób. Spółka oferuje pełną gamę rozwiązań w zakresie ubezpieczenia należności i finansowania handlu.​